NEVER ENDING GROWTH IN NEW TECHNOLOGIES

E.S. Tooling

Driven by
passionate people

E.S. Tooling werd in 1996 in Beringen opgericht door Erik Schildermans, met een achtergrond in de industrie en tonnen ervaring in de productie van mechanische onderdelen en matrijzen, onder meer bij Philips, Mercedes en Melotte 3D Metal Printing & High Precision Manufacturing.

De focus lag van in het begin op het draaien en frezen van mechanische onderdelen, kleine en moeilijke opdrachten – met een tolerantie van 5 micron en minder – waar anderen zich niet aan durfden wagen. “Ik heb onmiddellijk gekozen voor een nichemarkt

Repurchase
of a darling

Dat succesvolle parcours liep in de kijker. Het Amerikaanse Dentsply nam in 2008 zowel E.S. Tooling als E.S. Healthcare over. Erik werkte na de overname zelf 5 jaar voor Dentsply en zette in de VS, Japan en Zweden een kopie neer van de technologie die E.S. HealthCare hier, in Hasselt gevestigd, had ontwikkeld.

Maar de ondernemerszin zette Schildermans en het management in 2013 ertoe aan om E.S. Tooling terug te kopen en zelf verder te bouwen aan het succes. Vandaag werken een 15-tal hoog opgeleide en gemotiveerde mensen voor E.S. Tooling aan de Slamstraat in Genk.

Driven by innovation

De naam van E.S. Tooling wordt vandaag nog altijd gelinkt met de absolute wereldprimeur die het team rond oprichter Erik Schildermans in 2007 realiseerde.
Tussen 2004 en 2008 waren zij de eersten in de wereld om een volledig spanningsvrije kaakstructuur te ontwikkelen voor tandprothesen. Een staaltje van ondernemerschap durf en innovatie en het resultaat van 4 jaar experimenteren.

Tot dan werden de tandprotheses – die op de implantaten in de kaak worden bevestigd en die zelf de kunsttanden dragen – met de hand vervaardigd uit verschillende materialen, wat bron was van wrijving en oorzaak van een gebrek aan comfort. De in titanium uitgefreesde tandprothese met een nauwkeurigheid van minder dan 20 micron betekende voor de patiënt een wereld van verschil. Ze veroverde na de lancering in 2007 in geen tijd de markt. Deze activiteit werd in 2008 overgenomen door het Amerikaanse Dentsply.

Industry 4.0 at work

E.S. Tooling is een van de eerste bedrijven met volledig geautomatiseerde 5-assige freesmachines voor prototypes. Dankzij doorgedreven robotisering en de inzet van de meest recente software draaien ze 24 uur op 24, 7 dagen op 7.

Momenteel gebeurt de productie van prototypes en individuele onderdelen volledig geautomatiseerd. Daarin is E.S. Tooling absolute koploper.
Via CAM-software wordt de juiste sequentie van machines en behandelingen bepaald. Zelfs het controleren van het afgewerkte product verloopt geautomatiseerd.

E.S. Tooling trekt in 2020 in een nieuw pand met een kantoorruimte van 400m2 en een volledig geklimatiseerde hal van 1.250m2. Met nog meer mogelijkheden om verder te automatiseren. Sinds 2013 werd het investeringsritme opgedreven. Na ongeveer 5-7 jaar zijn de machines verouderd zodat om de 5 jaar ongeveer 2 keer de jaaromzet geïnvesteerd moet worden in nieuwe apparatuur.

logo ES-tooling

Driven by speed & service

Snelheid van uitvoering en vlekkeloze service stellen E.S. Tooling in staat om met precisietechnologie en innovatie aan de top te blijven.

  • Snelle behandeling offertes
  • Snelle ontvangst orderbevestiging met geplande levertijd.
  • Per post tracking via internet (Track & Trace)
  • Directe link naar juiste contactpersoon
  • Eigen transport voor ophalen en wegbrengen van producten + verzending met transportfirma
  • Alle informatie snel ter beschikking via eigen ERP-systeem
  • Aparte geconditioneerde meetkamer

Dankzij deze servicegerichte instelling en de verzekerde, reproduceerbare kwaliteit is E.S. Tooling in staat de volle verantwoordelijkheid te dragen voor elk geleverd onderdeel. Daarom blijven we het vertrouwen genieten van onze partners en onze klanten.

Neem Contact met ons op